Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Specialisti pentru tehnologiile viitorului

Interviu cu domnul Avi Silberschatz, director executiv la Information Sciences Research Center de la Bell Laboratories

La inceputul lunii ianuarie s-a aflat in Romania intr-o vizita la Universitatea Politehnica Bucuresti Avi Silberschatz, director executiv la Information Sciences Research Center de la Bell Laboratories, Murray Hill, New Jersey. Domeniile sale de interes sunt sistemele de operare, bazele de date si sistemele distribuite, iar printre preocuparile mai recente se afla: serverele de stocare multimedia, bazele de date de inalta performanta, sistemele de operare in timp real.
Ca profesor, Avi Silberschatz a pregatit doctoranzi care in prezent ocupa pozitii importante in institutii academice si in laboratoare de cercetare. Este autor a numeroase articole aparute in publicatiile ACM si IEEE, precum si carti ce s-au bucurat de succes in mai multe tari. A fost premiat pentru rezultatele obtinute in aceste activitati in 1998 cu premiul ACM Karl V. Karlstrom outstanding educator si in 1997 cu premiile ACM SIGMOD contribution si IEEE Computer Society Oustanding Paper. A facut parte din comitetul consultativ pentru stiinta si tehnologie al presedintelui Clinton, a fost consultant al Fundatiei Nationale de stiinta a SUA si consultant pentru cateva companii particulare.


PC Magazine: Care este scopul vizitei dumneavoastra in Romania?
Avi Silberschatz: Incercarea de gasire a unor specialisti in vederea stabilirii unei colaborari intre Bell Laboratories si Europa de Est. Vizita mea in Romania se incadreaza intr-un turneu pe care-l fac in mai multe tari din zona: Republica Ceha, Ungaria, Rusia.
PC Magazine: Ce tip de colaborare va intereseaza?
Avi Silberschatz: Nu stiu inca, incerc sa stabilesc care este cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l facem. O posibilitate ar fi sa dam bani pentru a sustine pregatirea unor studenti. O alta ar putea fi formarea unor parteneriate bazate pe programe care sa prevada un schimb de experienta, prin care specialistii sa vina sa lucreze o perioada la Bell Labs si apoi sa se intoarca in tara lor. In fine, o a treia varianta ar reprezenta-o venirea definitiva a specialistilor in Statele Unite.
PC Magazine: In Romania intentionati sa vizitati si alte centre universitare?
Avi Silberschatz: Nu. Deocamdata ma voi intalni numai cu persoane de la Universitatea Politehnica Bucuresti. Voi alege probabil trei universitati din Europa de Est, cele la care voi gasi cele mai bune tehnologii si cei mai buni specialisti in informatica. Acesta e doar inceputul. Vom vedea mai departe ce si cum vom face. Lucrurile vor evolua.

PC Magazine: Ati mai lucrat cu specialisti romani? Aveti deja o experienta in acest sens?
Avi Silberschatz: Motivul pentru care am venit in tara dumneavoastra este ca am cunoscut 3 – 4 specialisti romani foarte buni care lucreaza in Statele Unite si in Franta si care contribuie la crearea unei reputatii bune pentru Romania.
PC Magazine: Proiectul pe care-l coordonati in prezent la Bell Labs si pentru care cautati colaboratori se refera la urmatoarea generatie de sisteme de informare. Ne puteti da cateva amanunte despre acest lucru?
Avi Silberschatz: Noua generatie de sisteme de informare se va confrunta cu stocarea si gestionarea unor volume mari de date, provenite din diverse surse, cum ar fi informatiile preluate de la sateliti. Daca bazele de date existente in prezent sunt de ordinul Giga octetilor, iar cele comerciale pot ajunge la Tera octeti, trebuie sa ne pregatim sa facem fata unor volume de date de ordinul Peta octetilor. Algoritmii utilizati in prezent nu vor mai putea fi folositi, vor trebui sa fie revizuiti. Stocarea unui volum de date de ordinul PB reprezinta o provocare deosebita, ca si modalitatile de gestionare a acestora, de asigurare a securitatii lor, a confidentialitatii. Se va pune de asemenea problema transferului acestor date dintr-un loc intr-altul cu viteza destul de mare.
Informatia reprezinta putere. Daca nu esti informat nu poti face nimic. Deci trebuie gasite cele mai bune solutii pentru a gasi informatiile de care ai nevoie, de a le exploata si a le impartasi celorlalti.
PC Magazine: Spuneti-mi ceva despre activitatea la Bell Labs. Ce alte proiecte se desfasoara aici?
Avi Silberschatz: In prezent lucreaza la Bell Labs aproximativ 12.000 de specialisti cu doctorat in fizica, chimie, informatica, comunicatii. In domeniul stocarii datelor, de exemplu, este in curs de dezvoltare o noua tehnologie care va consta in inregistrarea holografica, nu magnetica, cum este in prezent. Se va lucra la nivel de proton nu de electron ca acum. Un accent deosebit se pune pe domeniul telecomunicatiilor. In viitor lumea va fi complet conectata.
PC Magazine: si atunci vor putea exista specialisti care sa lucreze pentru Bell Labs in intreaga lume, nu vor trebui sa fie adunati toti in acelasi loc.
Avi Silberschatz: Pentru a lucra eficient trebuie sa existe grupuri de 10-15 specialisti. In prezent, in afara sediului din SUA, exista un centru de dimensiuni mici in Olanda si se va deschide unul in aceasta primavara la Beijing in China. Poate nu peste mult timp vom avea un centru si in Europa de Est. Trebuie sa gasim cei mai buni oameni din lume care sa lucreze impreuna.
PC Magazine: Colaborati cu firme de software pentru realizarea proiectelor dvs.?
Avi Silberschatz: Avem parteneriate cu mai multe companii importante, unul dintre cele mai puternice fiind cu Sun Microsystem. Colaboram de asemenea cu rezultate bune cu unitati de invatamant superior din intreaga lume.
Prima etapa a dialogului meu cu Avi Silberschatz s-a terminat aici. L-am reluat insa dupa cateva zile dupa intoarcerea sa in SUA din turneul est european prin posta electronica.
PC Magazine: Care au fost rezultatele intalnirilor avute in Romania si in celelalte state din zona?
Avi Silberschatz: Am avut o vizita fructuoasa in Romania, Republica Ceha si Polonia. Am cunoscut cativa specialisti importanti in informatica din cele trei tari si sper ca aceste intalniri vor contribui la inceperea unei colaborari intre Bell Labs (Lucent) si cateva universitati si firme. In particular, am stabilit ca o serie de persoane care si-au luat doctoratul sa vina pentru un stagiu de un an sau doi la Bell Labs sau sa ni se alature definitiv, ca unele cadre didactice sa lucreze pentru o perioada la Bell Labs, sa identificam zone comune de interes si sa realizam programe de cercetare in colaborare, sa exploram posibilitatea de a subcontracta dezvoltari software atat in mediul academic cat si in industrie.

A consemnat Mihaela Carstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro