Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


eRomania, o utopie?

In luna decembrie a anului trecut, Romano Prodi, Presedintele Comisiei Europene, a lansat initiativa numita eEurope - Societatea informationala pentru toti, care isi propune obiectivul ambitios de a folosi avantajele pe care le aduce Societatea Informationala pentru bunastarea tuturor cetatenilor Europei. Initiativa reprezinta un element cheie in strategia presedintelui Prodi de modernizare a economiei europene ramase in urma fata de cea a Statelor Unite.

Obiectivele principale ale initiativei eEurope sunt:

  • Conectarea la internet a fiecarui cetatean, a fiecarei case si scoli, a fiecarei societati comerciale sau administrative.
  • Crearea unei culturi digitale europene, asigurate de o cultura antrepenoriala gata sa finanteze si sa dezvolte idei noi.
  • Acceptarea de catre membrii societatii a intregului proces, prin obtinerea increderii consumatorilor si intarirea coeziunii sociale.

Pentru atingerea acestor obiective, Comisia a propus 10 directii prioritare de actiune:

  1. Accesul tinerei generatii la era digitala prin introducerea internetului si a instrumentelor multimedia in scoli si adaptarea educatiei la epoca digitala.
  2. Accesul mai ieftin la internet prin reducerea costurilor ca urmare a cresterii competitiei si a existentei unei oferte mai diversificate.
  3. Crearea conditiilor pentru folosirea pe scara larga a comertului electronic prin accelerarea implementarii cadrului legal si extinderea folosirii mijloacelor de plata electronice.
  4. Conexiune internet de viteza mare pentru cercetatori si studenti pentru facilitarea invatarii si pentru lucrul colaborativ.
  5. Folosirea cartelelor inteligente pentru accesul electronic in scopul facilitarii realizarii unei infrastructuri europene necesare imbunatatirii colaborarii.
  6. Capital de risc pentru IMM-urile cu tehnologie inalta
  7. eParticipation pentru handicapati, societatea informationala urmand sa solutioneze toate nevoile persoanelor handicapate.
  8. Asistenta medicala online prin maximizarea folosirii retelelor si a tehnologiilor inteligente pentru urmarirea pacientilor, accesul la informatie si asistenta medicala.
  9. Transport inteligent, mai sigur si mai eficient datorita folosirii tehnologiilor digitale.
  10. Guvern online, ceea ce va permite accesul facil al cetatenilor la informatiile guvernamentale, serviciile si procedurile decizionale online.

Pana in iunie 2000, Comisia Europeana va pregati un plan de actiune - eEurope Action Plan - pentru punerea in practica a acestei initiative.

Societatea umana se afla in mod evident la un moment de rascruce. Nu exista alternative sau acestea sunt prea dramatice. Specialistii sustin ca singura posibilitate de progres este folosirea tehnologiilor digitale in toate domeniile. A ignora aceasta tendinta inseamna disparitie.

Ce se intampla cu Romania? Daca s-a constatat ca decalajul dintre Europa si America este ingrijorator, cel dintre Romania si celelate tari europene este dramatic. Si cu toate acestea lucrul nu pare sa nelinisteasca pe cei care conduc destinele tarii. La intalnirea organizata pe 15 februarie de contractorul ESIS II pentru Romania, avand ca tema ,,Problematica Societatii Informationale in contextul integrarii europene" a reiesit o data in plus ca lipsa unor decizii guvernamentale legate de informatizarea activitatilor publice si guvernamentale este de natura sa franeze dezvoltarea societatii informationale si sa duca la o risipa de fonduri. Pozitia codasa a Romaniei in domeniul infrastructurii SI se datoreaza nu atat situatiei financiare a tarii ci lipsei vointei politice. In ciuda declaratiilor facute de cei doi presedinti ai tarii din ultimii 10 ani, precum si a altor persoane politice, nu s-a luat nici o decizie cu adevarat hotaratoare in aceasta directie. Codul de aplicare a Strategiie Nationale de Informatizare se afla de peste doi ani in lista de asteptare pentru a fi dezbatut si aprobat de Parlament. In perioada scursa de la votarea Strategiei, multe lucruri s-au modificat ca urmare a vitezei de schimbare extraordinar de mari a domeniului TIC, Strategia necesitand actualizari importante.

Desi introducerea tehnologiilor informatice ar contribui substantial la reducerea birocratiei, coruptiei, economiei subterane sau tocmai de aceea factorii decizionali din Romania se complac in a mentine societatea la un nivel incompatibil cu cerintele vietii moderne. Poate singura noastra speranta sa fie dorinta celor ce ne conduc in prezent, a celor care au fost la putere si probabil si a celor ce vor fi alesi anul acesta de primire a Romaniei in Uniunea Europeana si in alte organisme internationale. Si desi "accesul la SI nu este o conditie explicita a aderarii, utilizarea TIC este prezenta insidios in toate conditiile de integrare, de la eficienta economica pana la functionarea sistemului democratic." - cum afirma acad. Dan Dascalu, Coordonatorul ESIS II pentru Romania. "Intr-adevar, gestionarea resurselor, dezvoltarea proprietatii individuale, aplicarea impozitului global, cresterea transparentei activitatii guvernamentale, a autonomiei administratiilor locale, a gradului de participare a cetateanului la viata societatii, impun dezvoltarea SI."

E trist sa constatam ca nu prea reusim sa progresam singuri, asteptam ca si in multe alte dati sa vina cineva sa ne spuna ce sa facem. Macar de ne-am trezi in al doisprezecelea ceas. Poate initiaza cineva un proiect eRomania.

Mihaela Carstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro