Computer Press Agora
Votați pentru noi



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




PC Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Parlamentul Romaniei
Camera Deputatilor

Catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor

In conformitate cu articolul 73 din Constitutia Romaniei, va inaintam propunerea legislativa privind semnatura electronica.

Initiatori,

Deputat Varujan V. Pambuccian
Deputat Sorin Pantis

Expunere de motive

 

O data cu dezvoltarea retelei Internet, a aparut necesitatea autentificarii unor documente in format electronic transmise in retea. Dezvoltarea sistemelor de plata non-cash, a comertului electronic, a telefoniei mobile si, in general a tuturor mijloacelor de transmisie de date care necesita criptare sau autentificare a condus la crearea unei noi situatii juridice. Aceasta a fost rezolvata intr-o serie de state fie printr-o lege-cadru a semnaturii electronice, fie prin legi specifice in care este reglementata semnatura electronica intr-un anumit domeniu.

In ultimul an necesitatea crearii unei legi cadru pentru semnatura electronica s-a impus in intregul spatiu euroatlantic. Au aparut, astfel, recomandari ale Uniunii Europene si Organizatiei Natiunilor Unite privind elementele constitutive ale legislatiei in domeniul semnaturii electronice. In baza acestor recomandari propunem prezenta lege.

Proiect

Lege privind semnatura electronica

 

Capitolul 1 Dispozitii generale

  1. Semnatura electronica reprezinta o informatie in format electronic atasata sau asociata logic unei alte informatii in format electronic in scopul autentificarii acesteia.
  2. Semnatura electronica extinsa reprezinta o semnatura electronica care indeplineste urmatoarele conditii:

    1. identifica in mod unic semnatarul;
    2. este creata cu mijloace aflate sub controlul exclusiv al semnatarului;
    3. identifica in mod unic documentul ce contine informatiile autentificate.
    4. este legata de informatiile pe care le autentifica in asa fel incat orice modificare a acestora este detectabila;

  1. Semnatura electronica este asimilata numelui, respectiv denumirii si i se aplica legea civila.
  2. Regimul juridic al semnaturii electronice extinse este acelasi cu cel al semnaturii olografe. Semnatura electronica extinsa este admisa ca proba in procedurile judiciare.
  3. Modalitatile tehnice de autentificare prin utilizarea semnaturii electronice se stabilesc de catre partile implicate prin acord bilateral.
  4.  

    Capitolul 2 Autoritatea de reglementare in domeniul semnaturii electronice

  5. Orice echipament sau serviciu legat de producerea sau utilizarea semnaturii electronice trebuie autorizat de statul roman care, prin aceasta, garanteaza folosirea, in deplina siguranta, pe teritoriul Romaniei, a semnaturii electronice.
  6. Autoritatea de reglementare in domeniul semnaturii electronice, denumita in continuare autoritate, este Agentia Nationala pentru Comunicatii si Informatica.
  7. Atributiile Autoritatii sunt:

    1. stabileste standardele nationale ce garanteaza utilizarea sigura a semnaturii electronice;
    2. verifica aplicarea standardelor proprii si sesizeaza organele in drept ori de cate ori constata o incalcare a standardelor;
    3. asigura compatibilitatea continua a standardelor nationale cu cele internationale;
    4. autorizeaza echipamentele si serviciile in domeniu, precum si furnizorii acesteia, conditiile unei piete concurentiale.

 

Capitolul 3 Obligatiile furnizorilor de echipamente si servicii

  1. Furnizorii de echipamente si servicii in domeniul semnaturii electronice, denumiti in continuare furnizori, au obligatia sa faca publice toate datele privind standardul national sub incidenta caruia intra produsul sau serviciul furnizat, precum si perioada de timp pentru care produsul sau serviciul garanteaza respectarea standardului, acolo unde este cazul.
  2. Furnizorii au obligatia sa se asigure ca utilizatorii legali ai produselor sau serviciilor pe care le furnizeaza cunosc standardul sub incidenta caruia intra produsul sau serviciul furnizat. In acest caz, orice utilizare ce excede standardul national sub incidenta caruia intra produsul sau serviciul furnizat nu cade in responsabilitatea furnizorului.
  3. Preluarea datelor persoanelor fizice sau juridice in scopul producerii sau utilizarii semnaturii electronice se face numai direct sau pe baza unui consimtamant explicit. Utilizarea acestor date in alt scop decat cel al producerii sau utilizarii semnaturii electronice nu se poate face decat cu consimtamantul explicit al subiectului.
  4. Orice modificare adusa unui echipament sau serviciu trebuie notificata Autoritatii. Utilizarea acesteia se va face dupa obtinerea autorizatiei in conditiile art. 7 litera d.
  5. Furnizorii au obligatia pastrarii secretului in ceea ce priveste metodele de producere a semnaturii electronice. In cazul in care este constatata pierderea acestui secret, furnizorul este obligat sa ia toate masurile necesare pentru utilizarea sigura a echipamentului sau serviciului in cauza si sa notifice Autoritatea in legatura cu masurile luate.
  6. Furnizorul sau Autoritatea pot bloca utilizarea unui serviciu legat de semnatura electronica, pe o perioada determinata si in urma notificarii utilizatorilor, in orice situatie de forta majora. Autoritatea va stabili, in termen de 30 de zile de la data evenimentului, daca si in ce conditii vor fi despagubiti utilizatorii.
  7. Capitolul 4 Sanctiuni

  8. Furnizorilor care nu respecta prevederile articolelor 8-12 li se retrage autorizatia, iar persoanele fizice sau juridice proprietare a furnizorilor respectivi isi pierd dreptul de a activa in domeniul furnizarii de produse sau servicii din sfera semnaturii electronice.
  9. Orice persoana fizica ce se face vinovata de incalcarea articolului 10 este pedepsita cu privare de libertate cuprinsa intre 3 luni si 5 ani. Orice persoana fizica ce se face vinovata de incalcarea articolului 12 este pedepsita cu privare de privare de libertate cuprinsa intre 3 si 25 ani.
  10. Activitatea intentionata de decodare in domeniul semnaturii electronice, fara consimtamantul explicit al utilizatorului, se pedepseste cu privare de libertate cuprinsa intre 1 si 15 ani.

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.