Editorial PC Magazine Romania, Mai 1999
In trecere prin CeBIT
Nici nu incepe bine anul si comunitatea celor care mai spera ca societatea informationala va da buzna si peste Romania, chiar daca nu prea ne straduim sa o intampinam cum se cuvine, este cu gandul la CeBIT, Mecca informaticienilor. Targul de la Hanovra este locul in care sunt prezentate tehnologiile de ultima ora, unde se anunta produse noi, aliante, unde firme de tehnologia informatiei si comunicatiilor din intreaga lume cheltuiesc bani multi pentru a se impune pe o piata a carei evolutie nu este intrecuta de nici un alt domeniu de activitate. Asa se intampla de cativa ani buni, asa a fost si anul acesta, chiar daca nimic spectaculos nu a tinut capul de afis al targului.
Eram pentru a doua oara la CeBIT, asa ca grandoarea targului nu m-a impresionat in mod deosebit. Stiam la ce sa ma astept. Dar fara sa vreau un gand isi facea pervers loc in mintea mea. Ce cautam noi romanii acolo, intr-un moment in care dolarul facuse un salt brusc, de la 14.000 la 18.000 de lei, determinand investitorii straini sa-si faca iute bagajele si sa paraseasca o tara in care nu poti sa prevezi ce se va intampla de la o zi la alta, daramite sa-ti faci planuri de viitor? Despre ce societate informationala poate fi vorba cand guvernantii sunt mai interesati de problema infiintarii bordelurilor decat de codul de implementare a strategiei nationale de informatizare? Cum putem spera ca informatizarea va patrunde in toate mediile de activitate, cand legislatia se schimba de la o zi la alta si nu in sensul incurajarii investitiilor in informatica? Cu ce sa-i cumpere amaratul slujbas la stat calculator odraslei sale cand banii nu ajung nici pentru strictul necesar? Si totusi suntem la CeBIT, ziaristi si oameni de afaceri. Noi cei cu pixul, reportofonul si aparatul foto am venit sa inregistram noutatile, sa nu murim prosti nici noi, nici cititorii nostri, macar de libertatea asta sa beneficiem - libertatea de a cunoaste. Distribuitorii de produse TI sunt insa intr-o situatie mult mai dificila. Ei trebuie sa-si convinga partenerii de afaceri ca Romania este o tara cu un potential foarte important, ce nu trebuie ignorata si ca merita sa piarda acum ceva bani in speranta unui viitor profitabil. Am auzit sintagma cu potentialul romanesc de zeci de ori in ultimii ani, ma intreb insa daca mai poate crede cineva intr-adevar in ea. Cum sa convingi alte firme sa faca afaceri cu romanii, ce sa le spui? Incotro ne indreptam? Dintre miile de expozanti, catalogul targului mentioneaza o singura firma romaneasca, cu preocupari in sfera consumabilelor, distributie, incarcarea de cartuse cu cerneala. Aceasta firma reprezinta potentialul romanesc TI in momentul de fata. Stiati insa ca in '85 la targul de la Hanovra au fost prezentate calculatoarele CORAL, produse la Fabrica de Calculatoare din Bucuresti, pentru care s-au si contractat, pe loc, 20 de unitati in Elvetia, trei in India si una in Belgia? A fost odata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti.
Si ce daca la CeBIT 99 s-au incheiat aliante strategice, parteneriate ce urmaresc obtinerea unor solutii cat mai adaptate nevoilor clientilor? Si ce daca sistemele de operare Microsoft incep sa aiba concurenti seriosi in special pe servere si pe calculatoarele palmtop? Si ce daca anul 1998 a fost anul Linux, iar 1999 va fi probabil anul aplicatiilor Linux? Si ce daca pot fi date comenzi prin voce calculatorelor? Si ce daca dispozitivele de stocare au capacitati din ce in ce mai mari, DVD-urile au devenit suportul preferat pentru multimedia, dispunand de facilitati de compresie superioare, iar CD-ROM-urile au ajuns la viteze de 50x? Si ce daca exista laptopuri pe care poti lucra in ploaie, sub dus sau chiar in nisipul insorit al plajelor (care plaje, ce sunt acelea plaje?)? Si ce daca unii pot folosi camere digitale de calitate extraordinara ce pot stoca un numar impresionant de imagini? Si ce daca exista automobile ce pot fi comandate vocal, calculatoare la care accesul e permis numai pe baza identificarii prin carduri inteligente, amprenta sau masuratori biometrice? Si ce daca Internetul, calculatoarele, imprimantele, discurile, scanerele, satelitii, cipurile, placile de baza si altele si altele progreseaza? Cui ce-i pasa? La noi creste dolarul, scade salariul, cresc impozitele, scad investitiile, creste coruptia, scade increderea, creste numarul celor pleaca din tara, se trage cortina.
In ultima zi la Hanovra, domnul Moller, gazda noastra, ne-a aratat cu compasiune o statistica publicata in ziarul local privitoare la salariul mediu din Europa. Romanii se aflau pe penultimul loc, avand in urma, ca de obicei, doar Albania, nemtii depasindu-ne de peste 25 de ori. Nu mai era nimic de comentat. Informatica este un lux prea mare pentru noi romanii.
|