Editorial PC Magazine Romania, Octombrie 1999
Antiteze
Motto: My advice to Romania, to the world, is to get on the Internet.
Bob Metcalfe, inventatorul retelei Ethernet
Acest numar al revistei PC Magazine prezinta doua fatete total opuse ale modului in care este privita tehnologia informatiei din lumi diferite, cu interese diferite. Pentru unii viitorul inseamna incurajarea dezvoltarii noilor tehnologii si asigurarea celor mai bune conditii pentru instruirea tinerei generatii, pentru ceilalti viitorul se rezuma la cat se mai poate profita pana la urmatoarele alegeri sau la ce se mai poate promite electoratului ca sa i se castige voturile.
Principalul subiect tratat in paginile ce urmeaza il reprezinta tehnologiile viitorului. Adunate laolalta tendintele ce se prefigureaza pentru anii ce vin in toate domeniile incluse in ceea ce pe scurt numim TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor) creeaza o imagine a posibilitatilor de nebanuit ce se vor deschide in fata celor care vor sti si vor vrea sa profite de ele. Mai rapid, mai puternic, mai usor de folosit - iata cateva dintre obiectivele urmarite. Este clar ca activitatile dificile, de rutina vor fi preluate de masini, oamenilor ramanandu-le mai mult timp disponibil pentru instruire, cercetare, distractie, activitati sociale s.a.m.d.
Se pune insa o intrebare fireasca: vor reusi noile tehnologii sa faca sa dispara sau macar sa diminueze decalajul dintre tarile bogate si cele sarace? Un sondaj facut in Statele Unite in urma cu doi ani de un cotidian de mare tiraj arata ca americanii sunt sceptici din acest punct de vedere. Caci vorba aceea, Dumnezeu te ajuta dar nu-ti baga in traista.
Ce facem noi, romanii, incercam sa tinem pasul cu imperativele vietii moderne sau asteptam sa ne traga altii de maneca inainte? Daca mai aveti dubii in privinta raspunsului, veti putea sa va documentati din alte sectiuni ale acestei reviste. La rubrica IN DIRECT, de exemplu, veti gasi cateva informatii relevante despre stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la societatea informationala. Astfel de date vor exista de acum inainte in fiecare numar, pentru ca ele ne pot da o imagine destul de clara asupra diferentelor majore dintre declaratiile de intentii si eforturile reale depuse de cei care ne conduc pentru a ridica societatea romaneasca la standardele impuse de organismele internationale in care ravnim sa fim acceptati.
Si daca statisticile nu va spun suficient, poate ca vor fi mai convingatoare vorbele. Pornita ca o initiativa generoasa, reteaua academica RoEduNet - destinata atat invatamantului superior cat si celui preuniversitar - dupa un inceput in forta datorat in special entuziasmului tineresc - isi trage din ce in ce mai greu rasuflarea. Motivul? Lipsa banilor pentru achitarea facturii la RomTelecom. Cand in tara asta exista atatea abuzuri, cand daunele produse de cativa care au stiut sa se descurce si de altii care au avut ghinionul sa fie descoperiti sunt platite din buzunarele contribuabililor, nu se gaseste o solutie pentru functionarea unei retele ce ar trebui sa deschida portile spre cunoastere ale celor care peste cativa ani vor trebui sa stie sa ia decizii in numele acestei natiuni. Grupajul de interviuri incluse in aceste pagini este o oglinda a mentalitatilor celor ce se afla in pozitii de conducere, a lipsei de responsabilitate, a indiferentei fata de o problema esentiala pentru viitorul oricarui popor - pregatirea tineretului.
Este un cerc vicios in care cei implicati se invartesc fara posibilitate de iesire, caci a gasi solutia inseamna in primul rand sa intelegi gravitatea problemei, apoi sa vrei sa o solutionezi, dupa care cu un efort mult mai mic sa-i gasesti si rezolvarea. Dar cei care administreaza reteaua RoEduNet nu au bani pentru ca MEN nu le-a alocat suficiente fonduri, ministrul MEN nu se prea intelege cu ministrul de finante (ca si multi altii), RomTelecom are interes sa-si gaseasca cumparator nu sa investeasca in viitor, de ANCI nu prea asculta nimeni. Toata lumea-i nemultumita. Se da vina pe saracia tarii. Nimeni nu se recunoaste vinovat. Lucrurile merg din prost spre si mai prost. Din ce in ce mai multi se gandesc daca la urma urmei nu e preferabil sa lupte pentru drepturile minoritatii romane din Canada.
Gandindu-ne la viitor, un singur lucru se poate spune cu certitudine: trebuie sa ne asteptam la cele mai neasteptate lucruri.
|