Computer Press Agora
Votați pentru noi



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




PC Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





!Cariere: anunturi, locuri de munca, oportunitati!

Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


iBiz - PC Magazine Romania, Mai  2001

Standarde, siguranță și încredere în rețeaua comercială virtuală

Lumea cărților de plată este acum într-un stadiu în care, din punct de vedere tehnic, orice este posibil. Orice visezi, poți realiza. Orice aparat digital sau electronic poate fi conectat la rețea, fără nici un cablu, dându-ne acces la orice, oriunde și în orice moment.

Pentru a reuși în ceea ce se conturează a fi viitorul online, industria băncilor și a instrumentelor de plată trebuie să implementeze trei principii esențiale, care să constituie termenul de comparație pentru orice tehnologii și aplicații noi.

  • Primul dintre acestea este ,,interoperabilitatea", obținut prin dezvoltarea de standarde comune.
  • Al doilea este un nivel rezonabil de "siguranță".
  • Al treilea este "încrederea".

Standarde
Extinderea atât a funcțiilor cât și a accesului trebuie făcută pe baza unor standarde comune. Altfel, se va crea un haos de sisteme și aparate incapabile să comunice unele cu altele, care nu ar putea oferi nici un beneficiu consumatorului la nivel global.

Este nevoie de colaborare pentru crearea de standarde comune tuturor instrumentelor de plată și a infrastructurii care stă la baza lor - și care funcționează independent de granițele geografice sau platformele de operare diferite, o lingua franca pentru viitorul comerțului virtual.

Standardul Enterprise Management Visions (EMV) este un prim exemplu în acest sens. Acest standard permite terminalelor de carduri diferite și cardurilor inteligente să fie interoperabile. Aceasta înseamnă că orice card de tip EMV poate fi acceptat de un terminal de același tip.

Un alt aspect extrem de interesant a fost dezvoltarea a ceea ce numim GlobalPlatform. Dacă considerăm cardurile inteligente ca pe niște mini calculatoare, atunci GlobalPlatform este interfața pentru sistemul operațional al calculatorului. GlobalPlatform oferă posibilitatea de a adăuga sau șterge aplicații pe un card inteligent fără a fi nevoie de emiterea unui nou card.

Datorită acestor standarde, pot fi emise în număr mare carduri inteligente care să:
- Poată comunica cu orice terminal compatibil EMV, din orice punct al lumii
- Susțină aplicații multiple pentru că susțin aplicații de Global Platform

Standardele comune deschid calea competiției și duc la reducerea costurilor. Poți alege de la orice comerciant fără să te mai limitezi la o singură ofertă

Siguranță
Industria sistemelor de plată a fost centru de convergență a două mari forțe în ultimii ani: tehnologia și banii.

Majoritatea oamenilor nu înțeleg întotdeauna tehnologia și nici nu își doresc foarte mult acest lucru. Ei vor doar ca ea să funcționeze. Iar când e vorba de bani, tehnologia trebuie să funcționeze rapid, eficient și sigur.

Cum instrumentele de plată digitale sunt din ce în ce mai folosite iar granițele, echipamentele și canalele de transmitere a banilor se extind, siguranța tranzacțiilor devine tot mai importantă. În lumea reală, această problemă a fost rezolvată în mare parte, până în momentul în care ne-am confruntat cu o creștere a fraudelor. Se pare că nu există o altă alternativă decât trecerea de la cardurile cu bandă magnetică la cele pe bază de cipuri.

Pentru un mai mare grad de securitate al tranzacțiilor așa numit virtuale, Visa a anunțat de curând un nou sistem de siguranță numit 3-domain. Acesta este un cadru de lucru care susține la nivel global autentificarea interoperabilă a tranzacțiilor realizate on line. Tehnologia 3-domain creează legături între lumea fizică și cea virtuală, facilitând autentificarea reciprocă între cumpărător și comerciant în lumea virtuală. Într-un mod destul de simplu, permite tuturor părților implicate în tranzacție să știe exact cine sunt partenerii lor de afaceri

Obiectivul Visa este să ducă acest nou protocol mai departe, către un punct în care arhitectura 3-domain să fie cu adevărat un standard global capabil să funcționeze indiferent de granițe și echipamente și cu tehnologia bazată pe cipuri care aduce un plus de securitate.

Încredere
Există câteva întrebări esențiale pe care clienții le pun atunci când vor să încheie o tranzacție cu un comerciant online:

  • În cazul în care cumpăr ceva și se strică sau nu se potrivește, cum îl pot returna? Cine plătește transportul? Dacă nu seamănă cu cel pe care l-am văzut pe web?
  • Dar dacă nu îmi place acel produs? Dacă am o problemă cum o rezolv? Există posibilitatea să vorbesc cu cineva?
  • Ce se întâmplă cu datele personale și financiare pe care vi le dau? Ce nivel de securitate și confidențialitate îmi garantați?

Până acum, Visa a pus la punct un număr de îndrumare despre felul în care comercianții online ar trebui să ducă la bun sfârșit o tranzacție. Organizația promovează, de asemenea, cele mai bune metode privind felul în care comercianții pot oferi mai multă siguranță și confidențialitate clienților lor. Visa oferă un cadru foarte clar și echitabil pentru rezolvarea conflictelor ce ar putea apărea în urma efectuării unor tranzacții.

De la Comerț Electronic la Comerțul Universal

Natura comerțului și a modalităților de plată s-a schimbat dramatic în ultimii ani.

Cu ajutorul internetului, modelul de locație promovat de Visa a cunoscut un boom, crescând de la 20 de milioane la un potențial de 400 de milioane de astfel de noi locații, care reprezintă de fapt numărul de PC-uri din lume conectate la internet.

Tocmai când eram pe punctul de a începe să înțelegem conceptul de e-commerce, s-a născut tehnologia wireless. N-a luat foarte mult ca să ne dăm seama de faptul că internetul poate fi livrat printr-o rețea imensă de telefoane mobile, palmuri, pagere și alte tipuri de aparate.

În plus față de e-commerce, există acum un nou canal - așa numitul comerț mobil (m-commerce). Numărul potențial al punctelor de acces pentru carduri au sărit de la 400 de milioane de PC -uri la un peste un miliard de echipamente wireless care vor exista în curând pe piață la nivel global.
În același timp, cum aceste puncte de acces au fost în creștere, la fel a fost și funcționalitatea cardurior de plată. În mod evident, cardurile sunt metoda logică de schimb în mediul virtual. Iar aceste tipuri noi de card, pe bază de cip, pot oferi un nivel superior de siguranță și flexibilitate, pe care clienții deja au început să îl solicite.

Această dinamică a accesului și funcționalității este încă la început. Având în vedere continua sa dezvoltare, toate aceste sisteme - punct de vânzare, comandă prin poștă sau telefon, comerț electronic și comerț mobil - vor converge într-un sistem care să le înglobeze pe toate.

Visa numește acest sistem U-commerce - comerț universal . U-commerce este un sistem în care barierele tradiționale de care se lovește comerțul - acces, granițe geografice, diferențe de fus orar, monede de schimb diferite - pur și simplu dispar.

Dacă cineva

  • Face comerț - indiferent de postură - la magazinul propriu zis, prin telefon, cu ajutorul PC-ului, prin celular, un PDA sau televiziune
  • Și poate plăti așa cum dorește - printr-o carte de credit sau de debit, un card inteligent cu multiple aplicații sau prin echipamente wireless care au încorporat un cip pe care se pot stoca plățile efectuate
  • Și poate efectua o tranzacție la Bursa din New York sau alte burse indiferent de momentul sau locul în care se află.

... atunci probabil că e foarte aproape de ceea ce înseamnă comerțul universal.

Extrem de interesant, acest nou sistem va fi destinat industriei instrumentelor de plată - principiile rămânând aceleași: trebuie să folosim standarde, să asigurăm tranzacțiile și trebuie de asemenea să mărim încrederea atât între clienți, comercianți și bănci, pe de o parte, cât și în noile tehnologii pe măsură ce apar și se dezvoltă.

În privința plăților, acesta este punctul în care cardurile inteligente încep să se impună. Prin folosirea cardului inteligent, siguranța și standardele dezvoltate în lumea reală pot fi implementate și în lumea virtuală. Acesta este motivul pentru care Visa colaborează cu importante nume în domeniu ca Nokia și Ericsson, la dezvoltarea telefoanelor mobile și a PDA-urilor în care pot fi încorporate cipuri de plată.

Este un viitor în care afacerile vor avea nu doar posibilitatea de a se extinde pe noi piețe, ci și de a crea noi piețe. Este de asemenea un viitor în care clienții vor fi informați și vor avea mai mult control, cei care oferă serviciile fiind nevoiți să lucreze la cele mai creative și inovative nivele.

cuprins - Supliment Internet Business


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.

Libraria Byblos - cartea prin posta!