Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


- PC Magazine Romania, Februarie  2001

Domeniul TIC în atenția guvernului

Mihaela Cârstea

Dezbaterile Guvernului s-au axat în mod prioritar pe 22 februarie 2001 pe problemele tehnologiei informației și comunicațiilor. Trei proiecte de legi (vedeți articolul "Primele legi TIC ale Guvernului Adrian Năstase") au fost înaintate

Senatului spre dezbatere: două în procedură de urgență și unul în procedură normală.

O altă hotărâre importantă a vizat înființarea Grupului pentru Promovarea Tehnologiei Informației ale cărui atribuții constau din:
- stabilirea direcțiilor strategice pentru trecerea la societatea informațională în România;
- aprobarea proiectelor directoare și bugetelor anuale referitoare la comunicații și tehnologia informației ale administrației publice centrale, companiilor naționale și societăților comerciale adiministrate de reprezentanți ai statului;
- aprobarea și coordonarea proiectelor mai mari de 100.000 euro din domeniul TIC ale administrației publice centrale;
- aprobarea proiectelor mai mari de 100.000 euro din domeniul TIC de care beneficiază companiile naționale și societățile comerciale administrate de reprezentanți ai statului;
- aprobarea proiectelor din domeniul TIC care necesită garanții guvernamentale.

Acest grup este condus de Primul Ministru, are ca membri pe miniștrii Finanțelor Publice, Administrației Publice, pentru Coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Educației și Cercetării și ministrul delegat la Ministerul Educației și Cercetării pentru activitatea de cercetare, iar ca secretar pe Secretarul de Stat din MCTI.

"În România trebuie să avem proiecte unitare, omogene, care să fie terminate în timpul pe care ni l-am propus, astfel încât efectele acestor proiecte să fie resimțite de cetățean. Am declarat și reafirm că dacă de la bugetul de stat va fi cheltuit un singur leu, acest leu trebuie să aibă un efect pentru cetățean. Din acest motiv s-a constituit acest grup interministerial." - declara Dan Nica, ministrul MCTI, cu prilejul unei conferințe de presă organizate pe 23 februarie.

Domnia sa sublinia că semnalele pe plan extern ale activității guvernului în domeniul TIC nu au întârziat să se arate, existând deja firme mari care sunt decise să vină și să investească în România, manifestându-și interesul de a sprijini eforturile interne prin finanțări pe termen lung (minim 5 ani).

Conform HG 20/2001, privind organizarea și funcționarea MCTI, acesta îndeplinește la Compania Națională Poșta Română SA și la Societatea Națională de Radiocomunicații SA atribuțiile pe care statul român le are în calitate de acționar.
În baza Legii privind anularea contractelor administratorilor unici, Adunarea acționarilor a hotărât pe 22 februarie revocarea din funcție a administratorilor unici de la Poșta Română (Nicolae Mâzgăreanu) și de la Societatea Română de Radiocomunicații (Dan Georgescu).

Cele două societăți naționale vor intra într-un proces de restructurare și modernizare, în scopul optimizării serviciilor pe care le oferă cetățenilor.

"Ca singură instituție prezentă în fiecare localitate din România, Poșta Română trebuie să devină un vehicol de modernizare a societății românești." - declara ministrul Dan Nica. "În ceea ce privește Societatea Română de Radiocomunicații, aceasta trebuie să fie și altceva decât o instiuție care să ofere suportul tehnic pentru difuzarea programelor de radio și televiziune, trebuie să fie un concurent real pentru Romtelecom. O astfel de companie e benefică pe piața românească. Ea va conduce la o reducere semnificativă a tarifelor pe care le au în acest moment furnizorii de servicii internet, precum și în cazul altor transmisii de voce și date."

În privința privatizării Societății Române de Radiocomunicații, ministrul MCTI a declarat că aceasta va avea loc atunci când această instituție va fi capabilă să ofere o gamă variată de servicii de calitate, intenționându-se a se evita greșeala făcută cu privatizarea Romtelecom, ce s-a realizat într-un moment nepotrivit.

De altfel, Romtelecom este supus în prezent unei analize asupra activității desfășurate în domeniul politicii comerciale, cu toate componentele acesteia (marketing, tarifare etc.), urmându-se a se lua măsurile care se vor impune.Dan Nica a promis că "tarifele Romtelecom nu vor mai crește cu mai mult decât indicele prețului de consum. În consecință, tarifele nu vor mai fi generatoare de inflație. Deschiderea competiției va conduce la ceea ce ne dorim cu toții: servicii, calitate, preț."


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro