Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


- PC Magazine Romania, Februarie  2001

Comunităţi virtuale

Interviu realizat cu echipa NECOMM (necomm@necomm.ro)

Cristi Lucan

Indiferent de rolul lor, comunităţile virtuale par să fie în număr din ce în ce mai mare, răspunzând celor mai diferite necesităţi ale membrilor lor. Astfel de comunităţi au început să fie dezvoltate şi în România, compania Necomm găsindu-se printre promotori.

PC Magazine: De ce comunităţi locale online?
Necomm: O comunitate locală online se dezvoltă în jurul unui sit care oferă informaţii şi servicii
concentrate numai pe o anumită zonă geografică, răspunzând nevoilor de informare, profesionale şi de afaceri numai ale membrilor săi.

PC Magazine: Care sunt în principiu beneficiile oferite?
Necomm: În primul rând, creşte accesul la informaţie, membrii comunităţii pot avea acces direct la textele hotărârilor sau propunerilor primăriilor şi consiilor locale sau judeţene, mai mult pot să-şi exprime opinia cu privire la acestea prin intermediul forumurilor de discuţii, membrii comunităţii care au sfere de interese comune pot discuta şi perfecţiona profesional, comunitatea de afaceri găseşte oportunităţi mult mai uşor şi îşi poate face cunoscută oferta unui număr mare de posibili clienţi într-un timp foarte scurt, cetăţenii îşi pot plăti impozitele şi alte taxe foarte simplu şi comod, evitând aglomeraţia oficiilor de plăţi prin intermediul internetului.

PC Magazine: Ce îşi propun comunităţile locale?
Necomm: Prin intermediul comunităţilor locale online se dezvoltă şi încurajează comunicarea între membrii comunităţii şi autorităţile publice, există acces la un volum foarte mare de informaţie, imposibil de publicat prin canalele mass-media, cetăţenii pot fi implicaţi în dezbaterile legate de viaţa comunităţii, evenimente pot fi relatate mult mai rapid; odată cu dezvoltare comunităţii locale online apare şi comunitatea locală de afaceri online.

PC Magazine: Care este rolul comunităţii locale de afaceri?
Necomm: Odată cu explozia comerţului electronic, tot mai multe companii şi-au extins domeniul de afaceri pe internet. La început erau situri de prezentare, mai apoi situri de e-commerce şi în ultima fază situri de e-business. Prin integrarea inteligentă a unor informaţii şi servicii de business pe un sit, potenţialilor clienţi - membrii ai comunităţii locale, dar nu numai - li se oferă prezentări detaliate ale produselor, posibilităţi de comparare şi achiziţie online ale acestora, forumuri de discuţie despre anumite produse şi multe altele. Agenţii economici care optează pentru afaceri online au avantajul că rezolvă fragmentarea geografică a partenerilor şi clienţilor, beneficiază de un flux de informaţii foarte mare, procesul de inventariere şi depozitare a produselor este mult mai eficient. Şi apoi, datorită internetului, se oferă transparenţă în domeniul producătorilor, tipurilor de produse, preţurilor, concurenţei.

PC Magazine: Ce alte comunităţi de afaceri aţi mai dezvoltat?
Necomm: Situl Barem (http://www.barem.net) este o conexiune de afaceri în Balcani, care pune la dispoziţie un pachet de servicii menite să susţină informaţional demersurile necesare pentru ca o firmă să poată beneficia de programele de finanţare ale organismelor internaţionale. La dezvoltare a participat şi Preşedenţia României şi Ministerul de Externe. Barem este cea mai completă sursă de informaţii privind fondurile alocate în special României şi, în general, procesului de reconstrucţie a Balcanilor, dar mai găsiţi şi prezentări detaliate ale ofertei de afaceri ale companiilor din sud-estul Europei. Un alt proiect în care NECOMM s-a implicat este dezvoltarea principalului portal pentru informaţii legate de dezvoltarea economico-socială şi mediul de afaceri din România, România Gateway.

PC Magazine: Ce servicii specifice oferă comunităţile locale online?
Necomm: Sunt oferite servicii specifice ca: prezentări ale organizaţiilor implicate în viaţa comunităţii, cât şi proiectele acestora, liste de discuţii online, magazine virtuale, comenzi, licitaţii şi tranzacţii online, informaţii şi servicii accesibile prin WAP, servicii de tip agendă: programe tv, cinema, curs valutar, transporturi, evenimente cât şi prezentări ale localităţii pentru atragerea turiştilor şi posibililor investitori.

PC Magazine: Care este rolul serviciilor WAP şi GIS (Geographical Informaţion System)?
Necomm: Se pot oferi hărţi detaliate ale localităţii şi zonelor limitrofe, pe care se pot localiza adrese utile, obiective de interes, se poate identifica şi localiza utilizatorul de WAP şi astfel se pot furniza informaţii despre anumite rute, trasee, ba chiar acesta poate face rezervări de bilete şi poate şti ce evenimente au loc la care poate participa.

PC Magazine: În România există astfel de comunităţi?
Necomm: Da, este www.e-suceava.com, comunitatea studenţescă ieşeană (şi nu numai), www.oo.ro, şi cu siguranţă vor apare şi altele. Odată cu conştientizarea de către agenţii economici şi administrativi a beneficiilor oferite de internet şi popularizarea în rândul mai multor clase sociale a internetului şi trecerea la un stadiu mai dezvoltat al e-commerce-ului va rezulta şi dezvoltarea comunităţilor locale online.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro