Timpul are vreme
Dacă stăm bine să ne gândim, noțiunile de timp și vreme au, în
general, sensuri comune. In primul rând arată o durată limitată de întâmplări
care se pot măsura (vreme de zece minute sau timp de o săptămână), iar în
al doilea rând reprezintă starea atmosferei la un moment dat, determinată de
ansamblul factorilor meteorologici (vreme rea sau timp nefavorabil).
Puși alături însă, cei doi termeni capătă sensuri diferite. Astfel, după cum titlul ne-o arată, timpul așteptat o bucată de vreme, va sosi, odată și odată, mai devreme sau mai târziu.
Ceea ce așteaptă omul din partea timpului este adevărul, numai că acesta se arată destul de capricios: ori vine prematur, ori sosește tardiv.
Timpul poate fi considerat curierul adevărului, iar vremea spațiul care îl desparte de punctul său de plecare. Dar timpul are răbdare ... îmi cer scuze, are vreme.
Mai prețioasă însă decât timpul, este ocazia. Pentru un moment prielnic însă se așteaptă ani de zile, poate chiar toată viața. De aceea, cred că putem spune că momentul prielnic este halta timpului, atunci vremea se oprește.
Timpul se măsoară prin ce lasă în urmă. El vindecă toate rănile fizice și morale. Dar poți spune atunci cu certitudine ... a durut ... a durat ... dar a trecut.
Timpul pierdut nu se uită, se regretă. Din toți cei care n-au timp, mulți omoară timpul, dar de fapt timpul este acela care îi omoară.
Dacă ar fi să stabilim ecuația timpului, ea ar arăta cam așa: trecutul înmulțit cu prezentul dă viitorul. Dar nu poți aprecia corect viitorul decât dacă privești obiectiv și cu simț critic trecutul și te bucuri de ceea ce-ți oferă prezentul. Dar ce-a fost, a fost (ieri); ce-o fi, o fi (mâine); dar acu-i acu (astăzi).
Dar poate că a venit timpul să închei, cum de altfel va veni și vremea voastră să vă spuneți părerea cu privire la problema de mai sus.
Dar faceți pentru voi un minim efort! Dacă timpul inexorabil trece, ajutați-l măcar să treacă prin halta sufletului vostru, nu implacabil pe lângă!