O scurtă istorie a World Wide Web-ului
World Wide Web ul, prescurtat WWW, este la ora actuală cel mai cunoscut și mai utilizat serviciu al Internetului. Această pânză întinsă pe tot globul după cum îi spune și numele a reușit în doar câțiva ani să prindă în mrejele sale sute de milioane de oameni. Puțin dintre cei care accesează Internetul au copiat fișiere cu ajutorul protocolului FTP (File Transfer Protocol) sau poate și mai puțini au intrat vreodată pe o sesiune Telnet, însă toți cei care au avut acces la Internet au apelat măcar o dată unul dintre site-urile World Wide Web ului.
Pentru cei ce îndrăgesc Internetul și implicit WWW-ul mi-am propus să prezint un scurt istoric al acestui serviciu care a revoluționat Internetul și, în general, comunicarea umană.
Istoria începe în anul 1989 când Tim Bernuers Lee de la European Laboratory for Partide Physics (CERN) a propus webul ca metodă pentru ca oamenii de știință din întreaga lume să colaboreze folosind un mediu informațional comun bazat pe hypertext. Hypertextul reprezintă un concept pe care se bazează webul și este constituit din text cu elemente active, adică cu referințe la alte pagini (link-uri), referințe ce realizează o legătură directă cu acea pagină, indiferent de locația la care se află aceasta.
În 1990 lucrurile au început să se lege. A apărut primul browser (în mod text) și astfel oamenii de știință puteau accesa informația hypertext pentru a se documenta. Pentru a materializa această teorie, cei de la CERN au creat standardul HTML (Hyper Text Markup Language), care descrie cum trebuie structurată informația pentru a fi publicată. Standardul HTML avea la bază un standard mai vechi și anume SGML (Standard Generalized Markup Language), însă el a reprezentat ceva revoluționar, inovator în lumea comunicațiilor Internet. Conștientizând avantajele pe care le-ar putea aduce implementarea acestei metode la scară largă, CERN-ul hotărăște să dea frâu liber folosirii acestui standard de toți cei care au posibilitatea și doresc să plaseze informații în rețea. Se pare însă că, datorită slabei mediatizări a fenomenului și puținelor cunoștințe despre acest standard în rândul utilizatorilor rețelei Internet din acea vreme, noua descoperire nu a avut impactul preconizat. Astfel se face că între anii (1991 - 1993) au fost dezvoltate doar 50 de site uri în toată lumea.
Miracolul s-a produs în 1993 când National Center for Supercomputing Applications (NCSA) a dezvoltat browserul numit Mosaic, care exploata capacitățile grafice ale standardelor WWW. Astfel, acum era posibilă includerea imaginilor și a graficelor în documente și de asemenea acestea puteau avea rolul de element activ. În această perioadă Internetul pentru mulți utilizatori devine sinonim cu numele browserului celor de la NCSA. Tot acum web ul începe să cunoască o puternică ascensiune, site urile apărând asemenea ciupercilor după ploaie. Ca orice miracol și acesta nu avea să dureze prea mult întrucât în 1994 1995 o companie nou fondată de cei ce creaseră Mosaic-ul, Netscape, lansează browserul Navigator și introduce odată cu acesta o mulțime de extensii la standardul de bază HTML. În 1996 firma rivală, Microsoft, i-a ajuns din urmă cu distribuirea browserului Internet Explorer ce venea cu alte extensii pentru HTML.
Ne aflăm în anul 2001. Tehnologia hardware, cât și cea software, a evoluat într-un ritm alert și odată cu ea a evoluat și Internetul. Cu toate că cele mai cunoscute și mai utilizate browsere au rămas tot Netscape Navigator și Internet Explorer și cu toate că limbajul HTML este încă utilizat, asta nu înseamnă că ele au rămas la standardul și performanțele din anii 90, ci au avansat atingând înalte nivele de performanță, atrăgând în lumea virtuală a WWW-ului milioane de utilizatori din toate nivelurile sociale și din toate domeniile de activitate. Internetul, care în urmă cu un deceniu reprezenta doar un domeniu accesibil utilizatorilor experți, oamenilor de știință și structurilor militare din țările avansate, a ajuns să reprezinte un domeniu de bază în dezvoltarea și funcționarea societății contemporane și viitoare, toate acestea datorită celei mai de preț componente a sa: World Wide Web ul.