Divizia A o
afacere rentabilă?
În perioada 20 24.06.2001 au avut loc meciurile de baraj pentru
promovarea în Divizia A a echipelor din eșalonul secund. Astfel, miercuri, 20
iunie au avut loc, la Baia Mare și Constanța, meciurile tur (Farul Constanța
FCM Bacău 2 1și FC Baia Mare Foresta Suceava 1 0) iar duminică, 24 iunie,
cele retur (FCM Bacău Farul Constanța 2 1, 4 3 la penalty și Foresta
Suceava FC Baia Mare 2 1). În urma acestor meciuri ambele divizionare B au
promovat în primul eșalon fotbalistic. Bucurie mare la Constanța (care revenea
în Divizia A după o pauză de 1 an) dar mai ales la Baia Mare , deoarece echipa
locală promova în Divizia A în numai 2 ani.
Totul părea că reintră în normal, echipele încercând să-și definitiveze transferurile, să-și programeze vacanțele și cantonamentele, în țară sau în străinătate, după bugetul fiecăreia. La numai o săptămână de la promovare, FC Baia Mare a anuntat că-și scoate locul din Divizia A la mezat. Pur și simplu, patronul echipei, germanul Heinrich Schorch, preciza că nu dispune de capitalul necesar pentru participarea în prima divizie. Într-o conferință de presă acesta a spulberat toate visurile echipei sale (cu un an în urmă își propunea să se mențină în Divizia B și nicidecum să promoveze în Divizia A). Mulți ar crede că Heinrich Schorch face ceva normal pentru el, poate că așa se procedează în Germania, dar în afacere sunt implicați și doi români: primarul orașului Baia Mare și prefectul județului Maramureș. Ori, noi naivii, credeam că domnii demnitari s-au implicat în fotbalul românesc din pasiune și nu din cauză că acesta le-ar aduce mari satisfacții bănești! Ne bucură faptul că investitorii străini sunt interesați nu numai de obiectivele economice ale României dar și de cele sportive. Dar de aici și până la a-și bate joc de o echipă, de suporterii acesteia și de lumea fotbalului românesc, în general, este totuși drum lung.
Fiind un caz nemaiîntâlnit, părerile sunt împărțite: unii sunt de părere că operațiunea este legală, luându-le apărarea celor trei mandarini de la Baia Mare; alții, în număr foarte mare, susțin că este o operațiune ilegală și cer Federației Române de Fotbal să ia măsuri drastice împotriva acționarilor echipei. Dar dacă FRF aprobă o asemenea tranzacție atunci și alte echipe ar putea să-și scoată locurile din Cupa UEFA sau Liga Campionilor la licitație, sub diferite motive, de la N-avem bani la N-avem chef.
Părerea mea este că, deși în ultimul timp s-au făcut eforturi mari pentru promovarea fotbalului românesc pe scena europeană, încercându-se eliminarea corupției prin tot felul de asociații (Liga Profesionistă de Fotbal, Comisia Centrală a Arbitrilor), totuși suntem departe de a realiza acest lucru. Și asta pentru că în primul rând pasiunea a fost încet încet cumpărată, banii ridicând în slăvi sau târând în noroi, laolaltă jucători, antrenori și arbitri. Iar acum, acest caz în care principalul vinovat este un străin, tocmai cel care ar fi trebuit să evidențieze în Germania calitatea crescândă a fotbalului românesc.
Nu am menționat nimic de FCM Bacău, care a și răspuns la oferta făcută de FC Baia Mare, dar moldovenii nu au nici o vină. Dimpotrivă ei încearcă să se mențină în Divizia A, să arate celor care, prin jocurile lor de culise au trimis-o la baraj, că merită să rămână în primul eșalon fotbalistic.
În așteptarea soluționării
acestui caz, închei cu o întrebare din păcate retorică: Fotbalul românesc
încotro?
Student caporal Dedu Norocel