A mai trecut un an
În aceste zile fierbinți, atât la propriu, cât și la figurat, încărcate de examene și de atmosferă estivală, concurând și ea la frustrarea noastră, ne încearcă totuși un gând de bucurie văzându-ne colegii de an mai mare, în speță cei care au absolvit această instituție, trăind clipa atingerii unui scop, de cei mai mulți așteptat cu îndârjire de mai mult de opt ani, acela al absolvirii și avansării la primul grad de ofițer.
Anii de stres, de examene grele, de aplicații reumatice și de frustrare socială Iată-i trecuți ca o amintire, pe care timpul, în mărinimia sa, îi va face mai frumoși, și, paradoxal, îi vor face mândri că au parcurs acest drum al Crucii și ne vor face mai împăcați cu noi și cu cei care nu aparțin structurii noastre, cu vremurile pe care le trăim, precum și cu statutul nostru de garanți ai libertății, democrației și statului de drept.
Vom păși în viață stângaci, lipsiți de experiența reușitei sociale, îngrădiți în ceea ce privește drepturile, labili emoțional și, cel mai probabil, așteptând pensionarea împreună cu familia, înghesuiți în vreun cămin de garnizoană dărăpănat, într-un colț de țară, depărtat de rude și de locurile natale, căutând un refugiu în care să ne resemnăm cu soarta ce ne-a fost ursită. Astfel, vom deveni robi ai viciilor și ai resemnării, îmbătrânind prematur și plângându-ne peste tot că am avut soarta pe care am avut-o!
Dar, în viață ca și în sport există învingători și învinși și depinde de noi care din părți le alegem, pentru că învingători putem fi doar din punct de vedere al autoeducării, în rest trebuind să ne bucurăm de succesul altora. Nu putem fi niște mediocri, din orice perspectivă am discuta, pentru că am fost croiți astfel.
Ceea ce ne macină cel mai mult este incertitudinea, nesiguranța, dezinformarea și alte chestiuni pe care nu vrem să le menționăm aici. Nu vrem să vorbim despre tematica de licență care a sosit ca un Moș Crăciun la omul sărac (mai bine mai târziu decât ) și nici despre felul probelor ci vrem să punem în discuție un gând, de data aceasta bun.
Nu este nimic mai frumos decât să vezi oameni bucurându-se, dându-și mâna, îmbrățișându-se, oameni parcă pentru prima oară fericiți complet, care o zi din viața lor au fost împărați. La primirea veștii promovării nu ne-am putut abține să nu fim în mijlocul febrei, al fericirii depline și să nu ne bucurăm cot la cot cu colegii noștri de anul patru. Este un sfârșit al unei părți din pregătirea lor ce va continua în școlile de aplicație ale armelor și apoi mai tot timpul vieții. Dar au căpătat o competență! Abia acum să vezi concurență acerbă și stres
Ne amintim resemnați primele zile din Academie, când stând în flancul stâng al formației ne întrebam: Oare când o să fim și noi în partea opusă?, când distanța măsurată în timp era de patru ani, patru ani despre care nu știam prea multe! Eh, iată și vremea când am ajuns și noi acolo unde numai imaginația ne putea duce acum trei ani, acolo unde unii dintre noi nici nu credeau că vor ajunge.
Se tot vorbește de renunțarea la examenul de licență. O chestiune foarte normală după părerea noastră, ținând cont că examenele respective le-am mai dat, într-un cadru mult mai amplu, cu o tematică mult mai încărcată, într-o perioadă mai propice. Sau ,dacă licența ar fi un examen interdisciplinar, unul în care-i măsori individului competența pe care vrei s-o aibă la finele celor patru ani de studii, ar fi altceva. Altceva normal. Așteptăm!
Student sergent
Constantin Ionescu
Student sergent
Gabriel Trașcă